Day 179: Lasagna My Style.
Assalamualaikum!
Hello readers? Ok, I know. Memamg senyap dah lama. OMG! Like seriously I really don't have anything to share. But these few days rasa macam ada benda nak share. But today just some simple food making je la ye. :P
So lets begin. But before that, resepi ni inspired from my sis resepi masa dia buat roti pizza yang super simple. Here are the very simple ingredient yang tak payah pusing pening nak pikir:
1. Lasagna noodle (of course you will need this. Kalau tak macam mana nk buat lasagna ye tak? hahaha)
2. Mushroom Spaghetti Sauce
3. Sos cili
4. Sos masam manis
5. Sos tiram
6. Ayam - fillet/mince
7. Cheese slice
8. Mushroom (optional)
9. Capsicum (optional)
10. Salt
Cara-cara dia senang je. First thing first get your lasagna cooked. Of course la kan? Lasagna noodle ni lebih kurang je macam pasta or yang seangkatan dengannya. So need some time to cook. Better masak dia dulu. Just need water, some oil and salt. Oil untuk buat dia tak melekat to each other, salt untuk bagi lasagna tu ada rasa.
Next will be our chicken. It's up to you guys nak masak macam mana. But for me just make them cooked well. Kalau guna fillet Iza suka add some salt, some white pepper and of course serbuk pati ayam. Campak-campak je. Jangan banyak sangat pulak tau.
Sementara nak tunggu lasagna and ayam masak, kita buat kuah dia pulak. Just mix all the sos. Semuanya main campak-campak jugak. Sos spaghetti tu iza guna brand Kimball. You can use any brand you want. Iza pakai Kimball sebab dia ada botol kecik and Iza akan guna semunya. Mix nicely ye. Then, bila ayam dah masak boleh la masukkan dalam sos yang dah mixed tadi tu. Gaul sampai rata.
Dalam kita dok gaul-gaul tadi, siapla lasagna kita. Tapiskan airnye ye. Kita nak noodlenye je. Then guna mangkuk yang boleh masuk oven untuk masak lasagna kita. Macam biasa, nak masak lasagna kita kena layerkan sos dengan noodle tu. So Iza akan letak sekeping noodle bawah sekali. Then letak sos. Then lapiskan dengan cheese slice. Then letak balik noodle. Buat smpai penuh bekas ye. Agak-agakla kan bekas korang macam mana. We have different types.
That's it. Then masukkan dalam oven. Masak sampai cheese slice tu cair.
Nota kaki satu: Untuk capsicum and mushroom, depends korang nak letak macam mana. Masa dok lapis-lapiskan tu pun boleh. But this time Iza lupa nak letak time tu, so Iza letak kat bahagian atas je.
Nota kaki dua: Lapisan yang terakhir jangan tutup dengan noodle ye, Just let cheese be at the top. Iza penah try letak noodle, hamik kau. Keras giler sebab kena bakar. So biar cheese je jadi penutupnye.
Hasilnye......
Nyum-nyum-nyum. Nampak sedap tak? Actually Iza bawak keluar cepat ni. Sepatutnye Iza biarkan cheese dia jadi macam kuning-kuning terbakar tu. Tapi sebab dah tertutup api oven Iza angkat je la.
This one close up:
Nota kaki tiga: This lasagna is a bit wet. Yup! Sebab Iza tak masak dia, just mix all the sos. So, memang tak kering and memang sangat berkuah. Don't expect this lasagna to be stand on you plate. Memang tak ler. Hehehe.
So, that's it. Super simple kan? Bahan-bahan pon mostly ada kat umah kecuali lasagna noodle, cheese slice and spaghetti sauce tu. Kos pun tak tinggi nak masak lasagna kat umah. Rasa dia, for me just nice. Sesuai dengan tekak Iza. Give a try, mana tau kot-kot korang pun suka. Play around dengan bahan-bahan yang ada kat umah kalau rasa nak modified.
To be honest, each time Iza buat memang akan guna bahan lain-lain. Kadang iza kurangkan, kadang Iza tambah. Up to me. Hahah. So, good luck!
Thanks for stopping by.
Assalamualaikum!
i've bumped into your old post, i'm looking for recipe to try out, thank you =)
BalasPadam